10 min příprava, 5 dní kvašení
Salsu jsem nikdy nevyhledávala a považovala jsem ji spíše za jakýsi kečup, u kterého jsem valné léčivé účinky nespatřovala. Od té doby, co jsem ale objevila kouzlo domácí fermentované salsy, jsem z ní nadšená a používám ji ke kterémukoli jídlu, kam se nehodí pickles. Kromě skvělé chuti prošla procesem mléčného kvašení, což je blahodárné pro naše trávení a zdravé střevní prostředí. Působí protizánětlivě. Kvašení zvyšuje množství vitamínu C a využití mikroživin obecně, v čele s vitamíny skupiny B a některými minerály.
Budeme potřebovat: (zkratka PZ označuje protizánětlivé působení)
4 rajčata
1 červená paprika
1 mrkev PZ
2 cibule PZ
2 stonky řapíkatého celeru PZ
2 chilli papričky (není nutné) PZ
5 stroužků česneku PZ
mořská keltská sůl (kupuji zde, můžete samozřejmě použít jakýkoli druh soli:-)
Postup:
- Připravíme si slaný nálev podle množství zeleniny. Na každých 250 ml vody přidáme 1 lžičku soli.
- Cibuli a česnek oloupeme, papriku zbavíme semínek a všechnu zeleninu pokrájíme na větší kusy.
- Zeleninu naskládáme na těsno do sklenice s patentním víčkem nebo přímo do kvasicí nádoby s pružinou. Je důležité zeleninu dobře ve sklenici utěsnit, protože se během kvašení trochu zmenší a má tendence vyplavat. Pokud nemáte nádobu s pružinou, je potřeba zeleninu zatížit vhodným skleněným závažím či kamenem.
- Zeleninu zalijeme slaným nálevem tak, aby byla zcela ponořena a pod víčkem zůstaly ještě 2–3 cm.
- Takto uzavřenou sklenici necháme kvasit na kuchyňské lince. Po 5–7 dnech je zelenina zkvašená a můžeme ji rozmixovat do konzistence salsy a dále uchovávat v ledničce. Pokud chceme mít salsu hustší, před mixováním část vody ulijeme/vypijeme.
Moje tipy:
Její pikantnost si můžeme jakkoli upravit podle chuti, ročního období a aktuální kondice. Do salsy ráda přidávám ještě další koření podporující trávení. Mé oblíbené je mleté semeno pískavice řecké seno.
Mrkněte na celostní účinky rajčat
Vracím psychiku a tělo do rovnováhy /Celostní medicína/ Řeším zdravotní potíže a bolest odstraněním příčin. Propojuji metodu BICOM, léčivou stravu a české byliny.
Autorka knih Snídaně pro celodenní pohodu a Jak posílit imunitu za 90 dní
Zakladatelka projektu ŽIVÉ OŘECHY® aktivovaných/klíčených ořechů s polibkem superpotravin. Svačina s vnitřním zdrojem energie.