Pro speciál „Uzdravte se jídlem“ se mě redaktorky magazínu Vlasta expert ptaly na celostní účinky potravin pro chladné období. To, že polévky jsou grunt, věděly už naše babičky a i moderní výzkum objevil, že podporují naše zdraví. O celostních účincích polévky jsem už psala zde. V našem rozhovoru byla řeč také o miso pastě.
Miso výroba
Pokud bychom chtěli z polévky udělat ještě zdravější pokrm, můžeme si pohrát s dochucovadly. Jedním z nich je u nás stále populárnější miso pasta. Vyrábí se ze sójových bobů: ty se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Koupíte ji v obchodech zdravé výživy a někde také už i v supermarketu.
Japonci by za ni měli dostat Nobelovu cenu, protože je velmi chytrým nutričním doplňkem v mnoha ohledech. Považuji ji za léčivou ingredienci pro udržování rovnováhy v těle.
Léčivé účinky z celostního pohledu:
- je bohatým zdrojem enzymů podporující naše trávení
- zlepšuje kvalitu krve (je vhodné při nedostatečném prokrvování a studených končetinách, dále při anémii – nedostatku železa)
- obsahuje velké množství minerálů
- povzbuzuje životní sílu
- skvěle vyrovnáná nízký tlak (narozdíl od kávy dlouhodobě a tedy smysluplně)
- podporuje zdravou funkci srdce
- má schopnost na sebe vázat radioaktivní látky a těžké kovy
- neutralizuje účinky znečištěného zdravotního prostředí
Jak miso pastu použít?
Miso pastu přidávám na závěr vaření zeleninových polévek. Mám na mysli polévky z čerstvé zeleniny, bez jíšky, smetany a chemických dochucovadel.Takové si ráda dávám jak před hlavním jídlem tak ke snídani v rámci očistných dnů. Zvlášť teď v chladných dnech jsou velmi vhodné.
Lžíci miso pasty přidáme do polévky (na 4 porce) až na samý závěr vaření. Polévka už nesmí vařit jen se lehce táhnout. Miso rozmícháme přes sítko nebo v naběračce s trochou polévky.
Mnoho dalších vychytávek a komplexní praktický návod na řešení nejen imunity, ale i trávicích, kožních, hormonálních či autoimunitních potíží zvýšením kvality trávení stravou najdete v knize „Jak posílit imunitu za 90 dní“
Pokud byste měli jakékoli dotazy, neváhejte se zeptat:-)
Vracím psychiku a tělo do rovnováhy /Celostní medicína/ Řeším zdravotní potíže a bolest odstraněním příčin. Propojuji metodu BICOM, léčivou stravu a české byliny.
Autorka knih Snídaně pro celodenní pohodu a Jak posílit imunitu za 90 dní
Zakladatelka projektu ŽIVÉ OŘECHY® aktivovaných/klíčených ořechů s polibkem superpotravin. Svačina s vnitřním zdrojem energie.