fbpx

Podpora mozku stravou

Pro tematickou přílohu týdeníku Květy „Jídla, která zlepšují paměť“ (vyšla 22/2020) mě redakce požádala o celostní pohled v oblasti stravy. A protože je to téma důležité v každém věku, můžete si přečíst originál našeho rozhovoru. 

Podle průzkumu nezdravé jídlo zhoršuje paměť (viz. https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/podle-nove-studie-nezdrave-jidlo-zhorsuje-pamet-a-ovlivnuje-schopnost-ovladat_2002211810_ada) Co Vy Nicole na to?

Zcela souhlasím. Vysoce zpracovaná strava bohatá na cukry a nekvalitní tuky výrazně snižuje kvalitu našeho života včetně zhoršování paměti. Neposkytuje tělu a mozku potřebnou výživu, podporuje v těle chronický zánět, zhoršuje kvalitu trávení a vytváří v těle nerovnováhu na mnoha úrovních. Zhoršuje koncentraci, způsobuje zapomětlivost, roztěkanost. Navíc podporuje deprese a úzkosti.

Jak tedy jíst, abychom svou paměť (resp. obecně činnost mozku) udrželi v kondici – co pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku?

Najdete tisíce článků s žebříčky tzv. brainfood (stravy pro mozek). To všechno ale vnímám jen jako vršek pyramidy podporující naše zdraví. Dlouhodobým základem je střídmá a pestrá strava bohatá na minerály (zejm. hořčík, zinek, selen) a vitamíny (zejm. skupiny B, dále C, D a E) v přirozené podobě. To vše můžeme získat ze správně upravených základních sezónních potravin – zelenina (napařená, kvašená, čerstvé zeleninové šťávy), celé pečlivě rozžvýkané ovoce, kvalitní zdroje bílkovin (maso, vejce, luštěniny) a celé obiloviny (ideálně prokvašené zbavené tzv. antinutričních látek a jednoduše stravitelné) jako skvělý zdroj složených sacharidů a vitamínů skupiny B nezbytných pro činnost nervové soustavy. Pro správný výkon mozku jsou důležité mastné kyseliny omega 3 a 6, které potřebujeme dodávat stravou. Jsou obsažené např. v tučných rybách či lněném semínku. Další výživou pro mozek jsou semínka a ořechy. Pro jejich lepší stravitelnost a získání z nich více populačně nedostatkových minerálů jako je hořčík, vápník a zinek je důležité semínka a ořechy aktivovat (naklíčit) máčením ve vodě.

Co jíst v exponované době, kdy se potřebujeme koncentrovat, po čem sáhnout v době přípravy na zkoušky, v náročném období v práci nebo když máme pocit, že naše paměť selhává? Máme využít potravinové doplňky, nebo může stejnou službu udělat nějaká potravina, mix potravin?

Vyhýbala bych se kávě, čokoládám a jiným stimulantům, které krátkodobě mozek vybudí a pak se naše koncentrace propadne dolů. Vedle pestré stravy, která podporuje naši přirozenou rovnováhu, doporučuji pro podporu paměti a koncentrace chytře používat tzv. adaptogeny. Jsou to přirozené superbyliny, které účinně zvyšují odolnost proti stresu a stimulují mentální i fyzickou výkonnost. V současné psychicky náročné době doporučuji klientům např. schizandru (má mnohem účinnější stimulační účinky než kofein, posiluje koncentraci, navíc odbourává stres oslabující naši imunitu), dále brahmi (zlepšuje paměť, snižuje úzkosti a deprese) či ašvaganda (vedle mentální stimulace má antivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky) nebo ženšen (zlepšuje paměť, soustředění, snižuje stres a únavu).

Co je ještě podle vás důležité pro to, aby nám to „dobře myslelo“?

Vedle eliminace cukru, bílé mouky, polotovarů a udržování správného výše popsaného jídelníčku, doporučuji zařazování protizánětlivých potravin jako kurkuma (v kombinaci s černým pepřem zlepšuje paměť) a zázvor. Dostatek vitamínu C z kvašené zeleniny a citrónové šťávy. Pravidelné trénování mozku, duchaplná a vzdělávací četba, pozitivní myšlení, tvůrčí práce, která nás naplňuje. Pokud nutně potřebujeme sáhnout po výživových doplňcích, pak omega-3 kyseliny, hořčík, selen či gingo biloba (zlepšuje prokrvení mozku), případně quarana (obsahuje kofein, ale jeho účinky působí mnohem déle než u kávy, a navíc bez následného propadu). Dříve než jakékoli doplňky je však dobré řešit příčinu zhoršující paměti.

Jak si Vy udržujete paměť?

Jím stravu, která mi chutná, a přitom podporuje moji fyzickou a psychickou rovnováhu. Vyrábím aktivované tedy klíčené ořechy a semínka, které máčím, abych z nich získala více vstřebatelného zinku (podpora mozku) a hořčíku (zlepšuje paměť a učení se), poté je suším do 42C, aby si zachovaly enzymy a dále je ochucuji guaranou, kurkumou či raw čokoládou z nepražených kakaových bobů, v nichž jsou zachovány všechny jejich živiny pro náš mozek a dobrou náladu.

Cvičím jógu (podporuje koncentraci a uvolnění mysli). Dostatečně spím a mám kvalitní snídani (nejlépe teplou se zeleninou, protizánětlivou a zásadotvornou – inspiraci najdete v knize „Snídaně pro celodenní pohodu“). Přes den šálek zeleného čaje – obsahuje L-thianin, který podporuje koncentraci, a přitom nepřináší propady jako kofein. Zařazuji čerstvé zeleninové šťávy, které doslova aktivují mozek.