fbpx

Hroznové víno: resveratrol, celostní účinky, antioxidant, svařák

Květy, 11/2022

„Osobně vnímám každé ovoce jako super zdravé a měli bychom v létě využívat každého dne, kdy se tato pochoutka nabízí. Největší zdravotní benefity vína vnímám v obsahu resveratrolu, což je jeden z nejdůležitějších zastoupených polyfenolů,“ říká celostní terapeutka a výživová poradkyně léčivou stravou
Nicole Lukášková, Ph.D. a vysvětluje, že resveratrol je silný antioxidant, jenž působí protizánětlivě, protibakteriálně, proti rakovině a stárnutí, chrání srdce a podporuje krev. „Při výběru mezi červeným a bílým hroznem proto dávám přednost červenému. “

Celostní účinky

Hroznové víno je pojímané jako další superpotravina. Redaktorka časopisu se mě ptala na celostní působení hroznového vína, tedy jak ovlivňuje naše celkové zdraví. To je pro mě mnohem důležitější než analytický obsah vitamínů a minerálů.

Resveratrol

Sama někdy večer užívám i výživový doplněk resveratrolu a zapíjím ho decí plného nejlépe jihoitalského červeného vína, což násobí účinek resveratrolu. Tento synergický účinek podporuje naše celkové zdraví, regeneraci a mládí.

Kudy teče, tudy léčí

Buďte opatrní: rozdíl mezi jedem a lékem je v dávce 🙂

Někde se můžeme dočíst, že bychom si neměli víno dopřávat, pokud se snažíme shodit nějaké kilo. „I když obsahují hodně cukru, jejich zdravotní přínos je tak velký, že bych si ho ve zdravém množství neupírala ani při hubnutí, právě naopak podporuje detoxikaci těla a ta prospívá hubnutí,“ rozhání obavy Nicole Lukášková, kterou kromě diabetiků ani nenapadá, kdo by se měl vínu kvůli svým zdravotním trablům vyhýbat. „Pokud ho nejíme po kýblech, není se čeho bát,“ uklidňuje, ale upozorňuje na chemické ošetřování hroznů. Nabádá proto,
abychom mytí bobulí věnovali maximální péči. Dnes ho najdeme v obchodech celoročně. Nicole Lukášková však doporučuje jíst syrové víno pouze v jeho sezoně, mimo ni můžeme jeho sílu čerpat z nejrůznějších produktů.

Svařák: recept

Výživová poradkyně, jež sepsala knihu Jak posílit imunitu za 90 dní, doporučuje například připravit si v chladných dnech „svařák“ z hroznové šťávy, který vyživuje krev. Není to nic složitého:
koření na svařené víno svařte v troše vody a přidejte k zahřáté kupované 100% šťávě z červených hroznů (koupíte třeba v DM v bio kvalitě).