Pickles – léčivý doplněk stravy + recepty.

Vaše tělo vás bude milovat. Kvašená zelenina regeneruje střevo, zlepšuje trávení, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu a pomáhá nám udržet acidobazickou rovnováhu. Mléčně kvašená zelenina je vynikajícím výživovým doplňkem a měli bychom ji jíst denně, alespoň lžíci ke každému hlavnímu jídlu nebo jako součást salátu. Poradím vám vychytávky:-)

Kvašená zelenina snadno a rychle i v paneláku.

Tzv. pickles, rychle kvašenou zeleninu jakéhokoli druhu, si můžeme snadno a rychle udělat doma i v malém bytě. Tady jsou jednoduché recepty na blahodárné doplňky jídla plné pro nás přátelských bakteríí.

Pickles snadno a rychle

KLASICKÉ KYSANÉ ZELÍ:

Suroviny:

1kg zelí červené/bílé (můžeme doplnit mrkví, cibulí, řepou, trochou čerstvého křenu apod.)
1 lžička kmínu (dle chuti)
1 lžička soli

Postup:
1. Zelí a případně další zeleninu nakrouháme najemno. Mrkev nastrouháme nahrubo.
2. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře propracováváme rukama, aby se porušila buněčná struktura a uvolnila šťáva. Potom ji začneme pěchovat do sklenice/nádoby. Pokud nemáte kvašák nebo sklenici s pružinou, tak zeleninu v nádobě musíte zatížit talířkem, kamenem či sklenicí s vodou tak, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Zakryjte víčkem a dejte pod sklenici talířek pro případný únik šťávy.
3. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Zeleninu hned konzumujeme nebo skladujeme v ledničce cca 3 měsíce.

VODNÍ PICKLES:

Suroviny:

5-7 dílů vody : 1 díl ume octa (koupíte v prodejně zdravé výživy)

Zeleninu – např. půlené ředkvičky, růžičky květáku, špalíčky daikonu nebo malé cibulky

Postup:

1. Převaříme vodu a po 5min přidáme ume ocet v poměru 1:5-7; vychladíme na 45C (prst by nás měl stále ještě pálit).
2. Zeleninu pečlivě a natěsno naskládáme do sklenice (vyplňujeme každý prostor sklenice:-) a zalijeme připraveným teplým nálevem. Zelenina musí být zcela zatopená (buďte pečliví, pokud vám nějaké kousky vyplavou, dílo se pokazí a splesniví), můžeme zatížit kamínkem nebo pružinou; sklenici zašroubujeme.
3. Necháme na kuchyňské lince 3-5 dní fermentovat. Pak můžeme hned konzumovat nebo uskladnit v chladničce.
4. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Zeleninu hned konzumujeme nebo skladujeme v ledničce.

Nicole Lukášková
Kouč životního stylu, výživová specialistka, lektorka zdravého stravování, učitelka jogy a cvičení Pilates.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů