SNÍDANĚ PRO CELODENNÍ POHODU
Jsem celostní výživová poradkyně. Zabývám se podporou zdraví pomocí stravy a uvolněním mysli tak, aby tělo směřovalo ke své přirozené rovnováze. A protože dvě třetiny lidí trpí nějakou formou trávicích potíží, a právě snídaně bývají kamenem úrazu co vlastně jíst, vzala jsem si ve své knize „Snídaně pro celodenní pohodu“ na mušku právě snídaně, neboť je považuji za nejdůležitější základ, od kterého se pak odvíjí nejen složení jídelníčku zbytku dne, ale také naše celodenní pohoda, a to jak na fyzické, tak mentální úrovni. A to vše je spojeno s naší celkovou rovnováhou, imunitou a tedy trvalým zdravím.
Můj příběh
Už jako dítě jsem vnímala, jak na mě která potravina působí a jak se po ní cítím (a tím nemám na mysli chuť). Milníkem mého budoucího profesního zaměření byl rok 1989. Ač jsem byla dítě, začaly se u mě po tomto roce objevovat různé zdravotní problémy s klouby, vysoká hladina cukru a další nespecifické potíže, které se stupňovaly. Lékaři jen krčili rameny, neboť nebylo viditelné příčiny, proč takové změny z ničeho nic nastaly u dosud zcela zdravého, vitálního a sportovně založeného dítěte. Retrospektivním pohledem to ale nebylo takzvaně „z ničeho nic“. V té době se částečně změnila má strava a životní styl díky tehdejší radikální změně nabídky potravinářského průmyslu se změnil i můj dosavadní jídelníček.
Zdálo by se to všechno jako malé nevýznamné změny, ale souvislosti jsou jasně čitelné – oslabení kvality trávení nevhodnou stravou, prozánětlivé střevní prostředí vlivem přemíry moderního pečiva, transtuků a cukru, syndrom propustného střeva, chronický zánět, zvýšená hladina krevního cukru a další. V dospělosti jsem trpěla chronickou nespecifickou únavou a dalšími problémy ovlivňujícími kvalitu života. Neměla jsem ale v plánu svůj život protrpět a smířit se s konstatováním lékařů, že únava a další podivné symptomy jsou „prostě součástí dnešní doby“. Vnímala jsem, že chci zjistit všechny možnosti, a věřila jsem, že existují přirozené cesty. Můj cíl byl jasný – dostat se věcem na kloub.
Když mi „přišly do cesty“ principy východní dietetiky, znamenalo to pro mě obrovský posun v kvalitě života. Nezůstávala jsem pouze u těchto postupů. Studovala jsem další výživové směry a filozofické přístupy. Od západní moderní dietetiky přes makrobiotiku až po tradiční léčivé dietetiky – indickou ájurvédu a stravu dle tradiční čínské medicíny. Osvojením těchto znalostí a přijetím jednoduchých pravidel do přípravy stravy jsem zcela zásadním způsobem změnila úroveň svého zdraví, a tedy dosavadní kvalitu života. O sto osmdesát stupňů jsem zlepšila kvalitu trávení, což mělo pozitivní vliv nejen na lepší vstřebávání minerálů a vitamínů, zlepšení žaludečního refluxu, ale hlavně hormonální pohodu a regeneraci nadledvinek, tedy zbavení se chronické únavy. A i když věkem právě vstupuji do období přirozené hormonální nerovnováhy ženy, vím, jak si toto období užít a projít s lehkostí.
Kniha „Snídaně pro celodenní pohodu“
S kvalitou našeho trávení souvisí nejen lokální problémy žaludku a střev, ale také velké množství autoimunitních onemocnění, hormonální nerovnováhy a duševních poruch. Cílem těchto snídaňových receptů není vyburcovat chuťové pohárky ani rozjet „chuť na sladké“ či se zatížit přebytkem bílkovin. Snídaně by nás měla zasytit, a naopak držet jak fyzicky, tak chuťově v přirozené rovnováze, abychom se mohli věnovat mentální a fyzické práci a abychom se po zbytek dne nezmítali v uspokojování chutí ode zdi ke zdi.
Všechny celostní snídaně jsem sestavila tak, aby podporovaly naše trávení, jež je základem našeho fyzického a psychického zdraví. V receptech propojuji intuitivní moudrost našich předků (dobrá stravitelnost, prohřátí oblasti zažívání a potraviny se zásadotvornou tendencí) a znalosti moderní stravy (nízký glykemický index, energetický příjem a protizánětlivé působení). Je to přístup, který mi dává smysl a je funkční. Netvrdím, že je nutná denně snídaně v pravém slova smyslu. Tzv. přerušovaný půst má skvělé regenerační účinky. Vždy však záleží na aktuální kondici jednotlivce ve smyslu Hippokratova přístupu (pro jednoho lék, pro druhého jed). I při přerušovaném půstu však doporučuji k snídani pracovních dnů léčivé zeleninové vývary, jež posilují kvalitu našeho trávení (to se s věkem oslabuje) a snižují míru překyselení.
Co všechno v knize najdete?
Na 170 stranách ukazuji cestu, jak zařadit jednoduchá pravidla při jakékoli výživové filozofii, proč ne/snídat a jak skrze snídani pozitivně působit na naše tělo i mysl. Na 50 jednoduchých receptech pro podporu kvality trávení jako základu trvalého zdraví vysvětluji nejen JAK ale také PROČ. Součástí jsou i terapeutické snídaně. Všechny recepty jsou bez lepku (kromě fermentovaného obilí), cukru a mléka. Těšit se můžete na:
- Slané celostní snídaně
- Sladké harmonizační snídaně
- To go smoothie
- Miso polévky/snídaně pro očistné dny a hubnutí
- Pozdní snídaně pro milovníky vajec
- Léčivé vývary
- Jednoduché a snadno stravitelné pečivo ze základních surovin
- Fermentované potraviny
- Nápoje pro zdravé zažívání
Knihu „Snídaně pro celodenní pohodu“ koupíte na eshopu www.ziveorechy.cz za 349Kč.
Nicole Lukášková, Ph.D.
je celostní výživová poradkyně propojující znalosti východní celostní dietetiky s moderním západním přístupem. Upravuje jídelníček tak, aby podporoval energeticky oslabené oblasti v těle a současně vyrovnával emoční přetlaky. Tedy směřování k přirozenému dlouhodobému zdraví. Kontakt: 724 256 730 www.zdravesnicole.cz
Tam, kde pouze úprava stravy nestačí využívá biorezonanční terapii BICOM – celostní neinvazivní a efektivní cesta řešení chronických potíží. Propojuje znalosti tradiční čínské medicíny, řízené detoxikace a kvantové fyziky. Jde o postup zjišťování nerovnováhy a odstraňování příčin „problému“ v jednotlivých oblastech těla.
Diagnostikuje zátěže, blokády (včetně psychických a emočních) a příčiny vzniku řetězových chronických potíží, které pak s pomocí tohoto přístroje postupně odstraňuje. Řízenou detoxikací a odstraněním zátěží na biofyzikální úrovni má pak tělo možnost směřovat ke své přirozené rovnováze s vlastní autoregulací zdraví.
- Chronické problémy a autoimunitní poruchy
- Alergie a kožní problémy
- Hubnutí a intolerance potravin
- Hormonální potíže
- Stres a vyčerpání
Jako specialistka na celostní stravu je výrobcem aktivovaných (klíčených) ořechů s chytrým ochucením ŽIVÉ OŘECHY®
Vracím psychiku a tělo do rovnováhy /Celostní medicína/ Řeším zdravotní potíže a bolest odstraněním příčin. Propojuji metodu BICOM, léčivou stravu a české byliny.
Autorka knih Snídaně pro celodenní pohodu a Jak posílit imunitu za 90 dní
Zakladatelka projektu ŽIVÉ OŘECHY® aktivovaných/klíčených ořechů s polibkem superpotravin. Svačina s vnitřním zdrojem energie.