fbpx

Proč aktivovat ořechy

Pro týdeník Květy (č.49/2020), který je nejstarším vycházejícím časopisem na světě (založil ho J.K. Tyl) jsem odpovídala na dotazy týkající se přínosnosti aktivovaných (klíčených) ořechů na naše zdraví. Moje celé odpovědi si můžete přečíst zde:

1. Co se Nicole získá tzv. aktivací ořechů?

Ořechy ve své přirozené podobě obsahují tzv. antinutriční látky konkrétně kyselinu fytovou a blokátory enzymů, které blokují naše trávení a váží se na některé (populačně nedostatkové minerály – konkrétně hořčík, vápník, zinek a železo) a brání tak jejich vstřebávání. Tyto antinutriční látky (antiživiny) jsou přirozenou ochranou rostlin před predátory. Proto je pro naše trávení důležité obsah těchto antiživin snížit.

Při výrobě ŽIVÝCH OŘECHŮ® snižujeme obsah těchto antinutričních látek procesem dlouhodobého máčení ve filtrované vodě s himalájskou solí. Díky tomu jsou ořechy tedy jednak lépe stravitelné a jednak mají tzv. „odemčené“ minerály, takže je tělo snáze vstřebá. Používáme výhradně ořechy v raw kvalitě (kromě kešu ořechů), neboť pouze u takových můžeme aktivovat jejich enzymový potenciál. Poté je sušíme dokřupava při 42C, abychom zachovali enzymy a znovu podpořili naše trávení, takže zůstávají „živé„.

Následně je chytře ochutíme superpotravinami nebo protizánětlivým kořením a znovu sušíme při nízkých teplotách. Na konci toho 4-5 denního procesu je dokonale výživná křupavá svačina s ochucením podporující přirozené zdraví a dobrou náladu.

4 věci, které byste měli o našich ŽIVÝCH OŘECHÁCH® vědět:

1. aktivované (klíčené) ořechy dodávají tělu více dostupné („odemknuté“) minerály a jsou lépe stravitelné

2. jsou křupavé a velmi jemně sušené do 42 °C, aby zůstaly „živé“ a zachovaly si enzymy,

3. celý proces jejich výroby trvá až 5 dní pro získání maxima živin, optimální stravitelnosti a jemné chutě

4. ŽIVÉ OŘECHY® jsou chytře přírodně ochucené superpotravinami a kořením podporující rovnováhu

5. vymazlená svačina kdykoli do kapsy, kabelky či batůžku

2. Pokud si, Nicole, koupím ořechy (nebo mám ze své zahrádky vlašáky, lískáče), je vhodné je před konzumací vždy namočit?

Pokud si koupíte přírodní ořechy nebo máte ze své zahrádky proces máčení se určitě vyplatí. Jak píšu ve své knize „Jak posílit imunitu za 90 dní“, pro naše trávení jako základnu celkového zdraví, je nesmírně důležité umět potraviny správně upravit. A snížit obsah antiživin v ořeších je jednou z nich. Pokud tedy chceme využít ořechy do snídaňových kaší, je vhodné je přes noc namočit, ráno oprat a povařit s kaší. Nebo ještě lépe, ráno je na sucho orestovat, abychom podpořili kvalitu trávení. Získáme tak:

  • nižší obsah antiživin
  • Lehčí stravitelnost
  • Více dostupných živin
  • A chuť čerstvých ořechů

Pokud navíc kupujeme ořechy v raw kvalitě (běžné ořechy se z důvodů prodloužení trvanlivosti tepelně a chemicky ošetřují a enzymy jsou tedy zničené a „život“ v nich tedy již neaktivujeme), tak procesem máčení aktivujeme jejich enzymy, které pak během trávení šetří naše trávicí enzymy a tedy zase o něco více podporují trávení.

Pokud chceme aktivované ořechy použít do těsta, je potřeba je znovu vysušit a to nejlépe šetrně, aby se zachovaly jejich nabité živiny. Pro toto využití ale i na přírodní mlsání nabízím i křupavé aktivované mandle bez příchutě.

Více info také na videu: