fbpx

Jak si dopřát sladké, posílit nervy a zvýšit serotonin. Mám pro vás holistický recept.

Pokud máte chuť na něco sladkého, nemá smysl se snažit tyto chutě potlačit či něčím zahnat. Tělo nám jasně říká, že potřebuje něco sladkého. Neříká nám, ale chci čokoládu či sladkou tyčinku, říká potřebuji sladkou chuť. Znamená to, že někde jsme udělali v našem stravování chybu. Z pohledu tradiční čínské medicíny je tato sladká chuť spojena s energetickým okruhem sleziny a zažívání. Kromě chutě na sladké se nedostatečná “výživa“ a přetěžování tohoto okruhu projevuje také únavou, nedostatkem energie, zpomalením metabolismu a přejídáním.

Poradím Vám jak na to.

Tento recept není jen obyčejným receptem na sladkou svačinu bez cukru, ale je posilujícím a ozdravným. Kromě sladké chuti vás totiž tělo bude milovat. Pojďme se podívat co nám vše přinese:

  1. Ač se to na první pohled nezdá, uspokojíte své sladké chutě a budete mít příjemný pocit v bříšku.
  2. Díky kuzu, škrobu používaného v tradiční čínské medicíně nejen z terapeutických důvodů, posílíte váš nervový systém; zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu.
  3. Kuzu snižuje překyselení žaludku, podporuje detoxikaci a posiluje imunitní systém.
  4. Posiluje okruh našeho zažívání, pomáhá při střevních potížích.

Dalším receptem s léčivým kuzu je Léčivý vaječný koňak bez mléka a cukru

 

Budeme potřebovat:

1 jablko nebo hrušku

Špetka soli

1 lžička Kuzu – koupíte v prodejně zdravé výživy

0,2l jablečného moštu nebo odšťaveného jablka (milovníci rychlých řešení mohou použít jablečný koncentrát)

  1. ovoce nakrájíme na kostky a se špetkou soli krátce povaříme v moštu/jablečné šťávě 5 min
  2. ve skleničce s troškou studené vody si rozmícháme kuzu a za stálého míchání ho přilijeme do našeho kompotu a ještě 1-2min vaříme
  3. Jíme ho nejlépe čerstvý a teplý ale můžeme si ho zabalit také s sebou jako zdravou svačinku mimo domov.

Povrch tohoto léčivého kompotu si můžeme ozdobit čerstvým sezonním ovocem a přidat tak našemu pokrmu potřebné enzymy. Já jsem na fotce použila plátky manga a nastrouhala hoblinky 90% čokolády jako zdroje nejen hořčíku. Přeji vám dobrou chuť.