fbpx

Léčivý vaječný koňak bez mléka a cukru. S kuzu.

Nechť jídlo a pití je vaším lékem.

K vánočním svátkům patří vaječný likér. Vždy jsem ho milovala, jen ten cukr tam byl vždy zbytečný. Od té doby, co žiji celostním zdravím, jsem připravovala vaječný koňak z kokosového mléka. Letos jsem ho terapeuticky vytunila a zahustila léčivým kořenem kuzu (někdy také kudzu). Posílí vaše nervy a dodá dobrou náladu a energii, která nevyprchá jako alkohol:-)

V čem je tento koňak léčivý? Neobsahuje žádné speciální vitamíny či minerály. Působí na naše zdraví celostně (záleží samozřejmě na množství přidaného alkoholu).

Kořen kuzu je namletý kořen japonské vinné révy. Koupíte ho v obchodech zdravé výživy. Používá se ke zdravému zahuštění ale hlavně pro své léčivé účinky, které mu tradiční čínská medicína přisuzuje:

– posiluje imunitní systém,
– podporuje tvorbu serotoninu a dopaminu (hormonů dobré nálady a energie), je vhodný k posílení nervů a při lehkých depresí
– posiluje trávicí systém a snižuje zánětlivé procesy
– detoxikuje orgány

Využití kuzu v celostně zdravých receptech najdete také ve Zdravém sladkém dezertu

Kokosové mléko doporučuji vybírat bez aditiv v přirozené formě.

– podporuje trávení,
– posiluje imunitu,
– vyrovnává hladinu krevní curu, „posiluje“ krev

Žloutky:

– obsahují omega 3 mastné kyseliny (pokud použijete vejce šťastných slepic, které běhaly po trávě a viděly slunce a modrou oblohu)
– lecitin, který podporuje játra a mozek
– má protizánětlivé účinky

Budeme potřebovat:

400 ml čistého kokosového mléka
10 g kořene kuzu
5 žloutků
100 ml rumu či jiného alkoholu

(v případě potřeby 100 g kokosového cukru či jiného sladidla, já nepoužívám žádné)

Postup:

  1. v hrnci ručním šlehačem či metličkou rozpustíme kuzu v mléce a přivedeme k varu, aby mléko zhoustlo. Necháme vychladit na pokojovou teplotu. (pokud budete chtít přidat sladidlo, přidejte ho už při rozpouštění kuzu
  2. Mixujte a pomalu zašlehejte žloutky. Za stálého mixování zahříváme do teploty 80 C (nesmí vařit, žloutky by se srazily).
    Můžete postupovat takto:
    – ve vodní páře
    – nebo přímo na sporáku s pomocí kuchyňského teploměru nebo to prostě odhadnete, jakmile začně stoupat pára, hned odstavíte z ohně
    – nebo pokud máte Thermomix, můžete rovnou nastavit teplotu a víc se o šlehání nestarat (v případě zájmu o Thermomix nebo více info mě kontaktujte, k nákupu Thermomixu dostanete mou novou Knihu „Jak posílit imunitu za 90 dní“ jako dárek.
  3. Na závěr vmíchejte alkohol.

Přeji vám v novém roce vše dobré. Nicole