fbpx

Pohanková bábovka: bez lepku, zbytečných škrobů, kypřidel, mléka a bílého cukru

Vyhýbáte se lepku? Máte chuť na něco sladkého a přitom chcete držet krevní cukr na uzdě a nelítat chutěmi ode zdi ke zdi? Mám pro vás bábovku pro vaše trávení přátelskou. Je z přirozeně bezlepkové pohanky, takže žádné procesované škroby, kypřidla, mléko ani bílý cukr. Nečekejte závislostní a nadýchané nebe v puse. Pohanková bábovka je totiž dezert z přirozených potravin, který uspokojí vaši chuť a přitom vám zůstane čistá mysl.

Z bláta do louže

Vyhýbáte se z nějakých důvodů lepku? Nebo jen chcete snížit množství pšenice v každodenním jídelníčku? Dnes je to jednoduché, bezlepkové produkty už najdete v každém krámě.

Jenže. Ve většině případů to bohužel není to, co by vašemu trávení prospívalo.

Nahrazovat lepek slepením různých druhů škrobů, které najdete v dlouhém seznamu složení většiny bezlepkových produktů, totiž považuji za postup tzv. „z bláta do louže“. Tyto různé škroby vyhnané kypřidly, aby to vypadalo a chutnalo jako lepkové pečivo, zkrátka trávení neprospívají podobně jako pšeničné, jen jiným způsobem.

A to nechcete. Podrobně se tomu věnuji ve snídaňové kuchařce „SNÍDANĚ PRO CELODENNÍ POHODU“

Budeme potřebovat:

  • 250 g pohankové mouky
  • 200 g rostlinného oleje nebo ghí
  • 200 g kokosového nebo jiného rostlinného mléka
  • 200 g kokosového cukru
  • 4 vejce (bílky a žloutky odděleně)
  • hrst nahrubo posekaných mandlí nebo vlašských ořechů, doporučuji křupavé aktivované ŽIVÉ OŘECHY®
  • kokosový tuk a kokos na vysypání formy

Budeme potřebovat:

  1. Žloutky, cukrem, olej a mléko vyšleháme společně do pěny. Přimícháme mouku a ořechy.
  2. Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha.
  3. Opatrně zamícháme bílky do těsta a přeneseme do vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku.
  4. Pečeme přibližně 50 min na 170C (vyzkoušejte špejlí, záleží na troubě:-)