fbpx

Rajčata: celostní pohled

JSOU RAJČATA OPRAVDU TAK ZDRAVÁ? – pokud vás zajímá trocha celostního pohledu, přikládám krátký výňatek z rozhovoru pro téma časopisu:

„Je potřeba si vyjasnit, o jakých rajčatech mluvíme,“ upozorňuje ale celostní terapeutka a výživová poradkyně léčivou stravou Nicole Lukášková, Ph.D. „Rajčata výhradně zralá, utržená v létě a rozpálená ze slunce, utržená na zahrádce nebo od místního farmáře v jejich sezoně jsou střídmým zpestřením stejně jako ostatní sezonní zelenina,“ upřesňuje s tím, že rajčata dovezená přes půl Evropy či světa, která jsou v supermarketu dostupná kdykoli, většinou nejsou trhaná zralá a prochází mnoha technickými a chemickými procesy, aby „zvládla“ na pultech vypadat přirozeně.

„Žádná potravina v nadbytku není v jídelníčku prospěšná. Vždy je zásadní variabilita, pestrost a střídmost,“ nabádá k tomu, abychom se neupínali na jednu potravinu a její léčebné působení. „Množství dávky vždy rozhoduje o tom, zda jde o lék či jed, a u rajčat – zvlášť nezralých – to platí dvojnásob.“

Pozor na ledviny a klouby

Rajčata stejně jako brambory totiž patří mezi lilkovité rostliny. „Problematický je u nich toxický alkaloid solanin, který zatěžuje naše játra. Jeho množství klesá s množstvím červených barviv během zrání,“ zdůrazňuje odbornice důvod, proč si dopřávat řádně vybarvená rajčata hlavně v jejich sezoně.

„Na tyto lilkovité potraviny obecně by si měli dávat pozor lidé s oslabenými ledvinami a problémy s klouby,“ dodává.

„Často se u rajčat vyzdvihuje antioxidační schopnost lykopenu, který roste právě tepelnou úpravou a zejména přítomností oleje. Lykopen je zjednodušeně řečeno červené barvivo způsobující červenou barvu a mnohdy se uvádí jako pozitivní na podporu mužské plodnosti,“ vysvětluje Nicole Lukášková. „Já to vnímám jako dílčí přednost rajčat a nemá smysl se kvůli tomu vrhnout na rajčata zejména z důvodů uvedených výše. Mě u klientů s těmito potížemi spíše zajímá celostní pohled, tedy zjištění a odstranění příčiny potíží spojených s plodností,“ formuluje svůj postoj.

Sama si rajčata dopřává nejraději v létě na dovolené v Řecku. „Tam vím, že jsou trhaná zralá a prohřátá sluncem. Mám je nejraději s ovčí či kozí fetou, protivirovým oreganem a zdravotní sklenkou červeného vína z jihoevropských slunných svahů nabitou resveratrolem,“ směje se Nicole Lukášková, která není příznivkyní kupovaných kečupů, i když se mnohdy vyzdvihují právě kvůli lykopenu. „Považuji ho za vysoce zpracovanou konzervovanou potravinu, tedy nic, co by podporovalo naše rovnovážné zdraví,“ říká a nabízí svůj recept na fermentovanou salsu.