Blog

Podpora mozku stravou

Pro tematickou přílohu týdeníku Květy „Jídla, která zlepšují paměť“ (vyšla 22/2020) mě redakce požádala o celostní pohled v oblasti stravy. A protože je to téma důležité v každém věku, můžete si přečíst originál našeho rozhovoru.  Podle průzkumu nezdravé jídlo zhoršuje paměť (viz. https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/podle-nove-studie-nezdrave-jidlo-zhorsuje-pamet-a-ovlivnuje-schopnost-ovladat_2002211810_ada) Co Vy Nicole na to? Zcela souhlasím. Vysoce zpracovaná strava bohatá na cukry a nekvalitní tuky výrazně snižuje kvalitu našeho života

Číst

Kvalita trávení jako základ zdraví: moderním i celostním (holistickým) pohledem

Kvalita trávení je vstupní branou k rovnovážnému zdraví, nebo permanentní nemoci. Dnes již neplatí přísloví: Jsi to, co jíš. Nejsme to, co jíme, ale jsme to, co dokážeme strávit.  Pokud není kvalita našeho trávení dostatečná, můžeme jíst všechny superpotraviny světa, ale je otázkou, jak velkou nutriční hodnotu jsme schopni z nich získat. Pohledem moderní dietetiky: Správná funkce trávení je základem našeho zdraví

Číst

Jak podpořit zdravé zažívání přirozenou cestou? Respektujte své tělo a zařaďte do stravování těchto 6 pravidel.

Zdravé zažívání je nezbytným základem pro celkové zdraví. Jestliže ho zatěžujeme nevhodnou stravou nebo oslabujeme nevhodnou úpravou potravin, pak je kořenovým problémem většiny nemocí od trávicích počínaje, přes potravinové alergie, zánětlivé onemocnění, kožní problémy, hormonální poruchy až po deprese a neurologické problémy. Strava a její úprava ovlivňuje naše zdraví z 80 %. Co tedy můžeme pro naše zdravé zažívání udělat a

Číst

Pickles – léčivý doplněk stravy + recepty.

Vaše tělo vás bude milovat. Kvašená zelenina regeneruje střevo, zlepšuje trávení, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu a pomáhá nám udržet acidobazickou rovnováhu. Mléčně kvašená zelenina je vynikajícím výživovým doplňkem a měli bychom ji jíst denně, alespoň lžíci ke každému hlavnímu jídlu nebo jako součást salátu. Poradím vám vychytávky:-) Kvašená zelenina snadno a rychle i v paneláku. Tzv. pickles, rychle kvašenou zeleninu

Číst

Zmrzlina z červené řepy

Jestli patříte mezi ty, kteří si na jídle rádi pochutnají a přitom současně přemýšlejí co jejich tělu i mysli prospívá, tak tahle “zmrzlina” vám přijde vhod.  Její parametry se ani zdaleka neblíží těm běžně prodávaným na trhu – plným cukru, mléka a barviv. Přinese vám energii, dobrou náladu a jasnou mysl. Bez cukru, mléka a lepku. Tato skvělá zdravá “zmrzlina”

Číst

Emoce v područí naší stravy

Věděli jste, že strava ovlivňuje nejen naše fyzické a mentální zdraví ale také naše emoce? Že po snězení určitého druhu stravy, různé její kombinace nebo jen odlišné formy úpravy jídla se můžeme cítit uvolněně a harmonicky nebo naopak staženě a odevzdaně či podráženě někdy až, lidově řečeno, jako chvíli před výbuchem? Jela jsem v tom taky! Rub a líc jedné

Číst