Blog

Švestkový džem bez cukru

Švestky prostě miluji, hlavně čerstvé nebo podušené s mákem a jáhlovou kaší

Jak je ale uchovat celoročně a přitom nemrazit? Mám pro vás recept. A přikládám shrnutí celkových výhod receptu pro na naše tělo:

  • Je bez cukru
  • Uchování švestek bez mrazení, které energeticky oslabuje naše zažívání
  • Obsahuje přírodní želatinu agar-agar z mořských řas, bohatou na jód, vápník a železo
  • Máte švestky celoročně po ruce upravené v podobě, které posiluje oblast našeho “Středu“ (žaludek, slezina, slinivka)
  • Pokud ji budete chtít použít do ranní kaše, doporučuji sáhnout spíše po jáhlové. Ta je ze všech obilovin nejvíce zásadotvorná a nekomplikuje tolik proces trávení obilovin a ovoce dohromady

Suroviny:

2 – 3 kg vypeckovaných švestek

9 g soli, já ale používám tradiční nevysušenou sůl ještě nasáklou mořskou vodou, takže v případě klasické vysušené soli bude stačit 6 g, ale určitě sami vyzkoušejte slanost, která je pro vás fajn

5 g želatiny agar – agar (není nutný), množství záleží na tom jakou máte rádi hustotu

Trik se solí:

Když k ovoci přidáte sůl, „vytáhne“ během vaření či pečení přirozenou sladkost ovoce a vy můžete dát sbohem cukru, a přitom uspokojit chutě na sladké bez výkyvů krevního cukru.

Postup:

  1. Vyloupané švestky dejte do hrnce s vysokým dnem a na mírném plameni duste cca 3 h za občasného míchání, aby se vydusilo co nejvíce šťávy.
  2. Na závěr zamíchejte agar-agar
  3. Horké přesuňte do čistých sklenic, zašroubujte víčkem a překlopte dnem vzhůru. Nechte je do druhého dne zabalené v peřinách a pak skladujte v ledničce.

Moje tipy:

  1. Dobu můžete také zkrátit tím, že část šťávy během vaření odeberete. Šťávu můžete použít hned na mlsání nebo pár dní vydrží v ledničce na doslazení dezertů. Ale teplá a čerstvá je prostě skvělá a orgány vašeho “Středu“ vás budou prostě milovat.
  2. Dobu vaření můžete naopak prodloužit až na 8 h. Džem pak bude více sladký a už nebude potřeba přidávat agar na zahuštění.
Švestkový džem bez cukru

Článek z časopisu Květy

Redaktorky z časopisu Květy mě požádaly o celostní (holistický) pohled do tematického článku ovoce v létě. Článek vyšel v č.34/2020 a všechny mé odpovědi si můžete přečíst zde.

  1. Kolik porcí ovoce denně je podle Vás vhodných a jak velká ta porce je?

Záleží na tom jaké je zrovna roční období. Je dobré využít teď plné letní sezóny a jíst čerstvé ovoce, které zrovna u nás dozrává. Nedát si každý den hrst třešní v jejich krátké sezóně je doslova hřích. Podobně je to u lesních borůvek, ostružin, rybízu a malin. Toto bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, a přitom málo sacharidů. Čerstvé ovoce nás v tomto období osvěžuje, uvolňuje, přirozeně zchlazuje a zvlhčuje střeva. To je důležité především s věkem, kdy nám přirozeně ubývá vitality a tělesné šťavnatosti. Pokud vypouštíme z jídelníčku svačiny nebo chceme snížit tělesnou váhu, doporučuji klientům zařazovat ovoce 30 min před obědem, kdy se dobře stráví, získáme z nich dobrým rozžvýkáním maximum živin, enzymy a navíc pak nesníme tolik hlavního jídla. Jiné je to v zimě, kdy pro naše zažívání je vhodnější krátce tepelně upravené ovoce, které nás nezchladí, a přitom více uspokojí sladkou chuť.

  • Je nějaké ovoce, které můžeme jíst bez omezení, bez obav, že přijmeme moc kalorií?

Co se týče kalorií zcela bez obav můžeme být u melounů. Melouny jsou spíše na pomezí ovoce a zeleniny a určitě z nich neztloustneme. Meloun má skvělé čistící účinky na celý organismus. Podporuje tak detoxikaci a vitalitu. V těle působí zásadotvorně.

  • Kterému ovoci se raději vyhýbat, resp. u kterého je dobré být na pozoru (nejen co se týká kalorií)?

Obecně není potřeba se žádnému ovoci vyhýbat, ale tak jako v každém jídle platí pravidlo střídmosti a pestrosti. Co je určitě důležité je preferovat ovoce lokální. Kupovat jižní ovoce v létě, kdy je u nás široká škála výběru právě dozrávajícího je škoda a v zimě je pro nás exotické ovoce z energetického hlediska zbytečně zchlazující (slouží přece k ochlazení lidem žijící v tropech), což je to poslední, co v chladném počasí naše zažívání potřebuje. Jedinou výjimku u mě má granátové jablko, které díky množství antioxidantů má protirakovinné účinky, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví a zmírňuje průběh klimakteria.  

U některých klientů s oslabeným zažíváním a intolerancí některých potravin se při frekvenčním testování setkávám se salicylátovou intolerancí. Jedná se o přecitlivělost vyvolanou kyselinou salicylovou. Největší množství salicylátu je obsaženo v rozinkách, malinách či pomerančích, v podstatě čím ovocnější je aroma tím vyšší je obsah kyseliny salicylové. (Dále pak v protizánětlivém koření jako je kari, zázvor či lékořice.) Pokud ovšem touto intolerancí netrpíme (podle odhadů jí trpí přibližně 2,5 % Evropanů), určitě si ovoce v jejich sezóně užijme plnými doušky, protože kyselina salicylová se kromě jiného používá i do protizánětlivých léků.

  • Co lidé s určitými chorobami – na jaké ovoce si máme dávat pozor v případě zažívacích problémů, při cukrovce…?

V případě zažívacích problémů doporučuji v létě vždy ovoce, které je nechlazené a každé sousto vždy perfektně rozžvýkané. A to z toho důvodu, že i když je teplo, jakýmkoli chlazeným jídlem či nápojem energeticky oslabujeme už tak nedostatečnou kvalitu trávení. Dokonalým rozžvýkáním nechlazeného a dobře zralého ovoce naopak oslabené zažívání podpoříme, zvlášť když jej nekombinujeme už s žádnými dalšími potravinami a vychutnáme si ho 30 min před hlavním jídlem, navíc díky enzymům přítomným v ovoci podpoříme celkové trávení dalšího jídla.

V chladném období je pak vhodnější při oslabeném trávení ovoce (doporučuji lokální – jablka, hrušky, švestky) krátce tepelně upravit, a ještě podpořit zahřívacím kořením jako skořice, kardamon či směs perníkového koření.

Pro časopis Kvalitní život (7 – 9/2020) jsem sdílela Můj příběh

SNÍDANĚ PRO CELODENNÍ POHODU

Jsem celostní výživová poradkyně. Zabývám se podporou zdraví pomocí stravy a uvolněním mysli tak, aby tělo směřovalo ke své přirozené rovnováze. A protože dvě třetiny lidí trpí nějakou formou trávicích potíží, a právě snídaně bývají kamenem úrazu co vlastně jíst, vzala jsem si ve své knize „Snídaně pro celodenní pohodu“ na mušku právě snídaně, neboť je považuji za nejdůležitější základ, od kterého se pak odvíjí nejen složení jídelníčku zbytku dne, ale také naše celodenní pohoda, a to jak na fyzické, tak mentální úrovni. A to vše je spojeno s naší celkovou rovnováhou, imunitou a tedy trvalým zdravím.

Můj příběh

Už jako dítě jsem vnímala, jak na mě která potravina působí a jak se po ní cítím (a tím nemám na mysli chuť). Milníkem mého budoucího profesního zaměření byl rok 1989. Ač jsem byla dítě, začaly se u mě po tomto roce objevovat různé zdravotní problémy s klouby, vysoká hladina cukru a další nespecifické potíže, které se stupňovaly. Lékaři jen krčili rameny, neboť nebylo viditelné příčiny, proč takové změny z ničeho nic nastaly u dosud zcela zdravého, vitálního a sportovně založeného dítěte. Retrospektivním pohledem to ale nebylo takzvaně „z ničeho nic“. V té době se částečně změnila má strava a životní styl díky tehdejší radikální změně nabídky potravinářského průmyslu se změnil i můj dosavadní jídelníček.

Zdálo by se to všechno jako malé nevýznamné změny, ale souvislosti jsou jasně čitelné – oslabení kvality trávení nevhodnou stravou, prozánětlivé střevní prostředí vlivem přemíry moderního pečiva, transtuků a cukru, syndrom propustného střeva, chronický zánět, zvýšená hladina krevního cukru a další. V dospělosti jsem trpěla chronickou nespecifickou únavou a dalšími problémy ovlivňujícími kvalitu života. Neměla jsem ale v plánu svůj život protrpět a smířit se s konstatováním lékařů, že únava a další podivné symptomy jsou „prostě součástí dnešní doby“. Vnímala jsem, že chci zjistit všechny možnosti, a věřila jsem, že existují přirozené cesty. Můj cíl byl jasný – dostat se věcem na kloub.

Když mi „přišly do cesty“ principy východní dietetiky, znamenalo to pro mě obrovský posun v kvalitě života. Nezůstávala jsem pouze u těchto postupů. Studovala jsem další výživové směry a filozofické přístupy. Od západní moderní dietetiky přes makrobiotiku až po tradiční léčivé dietetiky – indickou ájurvédu a stravu dle tradiční čínské medicíny. Osvojením těchto znalostí a přijetím jednoduchých pravidel do přípravy stravy jsem zcela zásadním způsobem změnila úroveň svého zdraví, a tedy dosavadní kvalitu života. O sto osmdesát stupňů jsem zlepšila kvalitu trávení, což mělo pozitivní vliv nejen na lepší vstřebávání minerálů a vitamínů, zlepšení žaludečního refluxu, ale hlavně hormonální pohodu a regeneraci nadledvinek, tedy zbavení se chronické únavy. A i když věkem právě vstupuji do období přirozené hormonální nerovnováhy ženy, vím, jak si toto období užít a projít s lehkostí.

Kniha „Snídaně pro celodenní pohodu

S kvalitou našeho trávení souvisí nejen lokální problémy žaludku a střev, ale také velké množství autoimunitních onemocnění, hormonální nerovnováhy a duševních poruch. Cílem těchto snídaňových receptů není vyburcovat chuťové pohárky ani rozjet „chuť na sladké“ či se zatížit přebytkem bílkovin. Snídaně by nás měla zasytit, a naopak držet jak fyzicky, tak chuťově v přirozené rovnováze, abychom se mohli věnovat mentální a fyzické práci a abychom se po zbytek dne nezmítali v uspokojování chutí ode zdi ke zdi.

Všechny celostní snídaně jsem sestavila tak, aby podporovaly naše trávení, jež je základem našeho fyzického a psychického zdraví. V receptech propojuji intuitivní moudrost našich předků (dobrá stravitelnost, prohřátí oblasti zažívání a potraviny se zásadotvornou tendencí) a znalosti moderní stravy (nízký glykemický index, energetický příjem a protizánětlivé působení). Je to přístup, který mi dává smysl a je funkční. Netvrdím, že je nutná denně snídaně v pravém slova smyslu. Tzv. přerušovaný půst má skvělé regenerační účinky. Vždy však záleží na aktuální kondici jednotlivce ve smyslu Hippokratova přístupu (pro jednoho lék, pro druhého jed). I při přerušovaném půstu však doporučuji k snídani pracovních dnů léčivé zeleninové vývary, jež posilují kvalitu našeho trávení (to se s věkem oslabuje) a snižují míru překyselení.

Co všechno v knize najdete?

Na 170 stranách ukazuji cestu, jak zařadit jednoduchá pravidla při jakékoli výživové filozofii, proč ne/snídat a jak skrze snídani pozitivně působit na naše tělo i mysl. Na 50 jednoduchých receptech pro podporu kvality trávení jako základu trvalého zdraví vysvětluji nejen JAK ale také PROČ. Součástí jsou i terapeutické snídaně. Všechny recepty jsou bez lepku (kromě fermentovaného obilí), cukru a mléka. Těšit se můžete na:

  • Slané celostní snídaně
  • Sladké harmonizační snídaně
  • To go smoothie
  • Miso polévky/snídaně pro očistné dny a hubnutí
  • Pozdní snídaně pro milovníky vajec
  • Léčivé vývary
  • Jednoduché a snadno stravitelné pečivo ze základních surovin
  • Fermentované potraviny
  • Nápoje pro zdravé zažívání

Knihu „Snídaně pro celodenní pohodu“ koupíte na eshopu www.ziveorechy.cz za 349Kč.

Nicole Lukášková, Ph.D.

je celostní výživová poradkyně propojující znalosti východní celostní dietetiky s moderním západním přístupem. Upravuje jídelníček tak, aby podporoval energeticky oslabené oblasti v těle a současně vyrovnával emoční přetlaky. Tedy směřování k přirozenému dlouhodobému zdraví. Kontakt: 724 256 730 www.zdravesnicole.cz

Tam, kde pouze úprava stravy nestačí využívá biorezonanční terapii BICOM – celostní neinvazivní a efektivní cesta řešení chronických potíží. Propojuje znalosti tradiční čínské medicíny, řízené detoxikace a kvantové fyziky. Jde o postup zjišťování nerovnováhy a odstraňování příčin „problému“ v jednotlivých oblastech těla.

Diagnostikuje zátěže, blokády (včetně psychických a emočních) a příčiny vzniku řetězových chronických potíží, které pak s pomocí tohoto přístroje postupně odstraňuje. Řízenou detoxikací a odstraněním zátěží na biofyzikální úrovni má pak tělo možnost směřovat ke své přirozené rovnováze s vlastní autoregulací zdraví.

  • Chronické problémy a autoimunitní poruchy
  • Alergie a kožní problémy
  • Hubnutí a intolerance potravin
  • Hormonální potíže
  • Stres a vyčerpání

Jako specialistka na celostní stravu je výrobcem aktivovaných (klíčených) ořechů s chytrým ochucením ŽIVÉ OŘECHY®

Podpora mozku stravou

Pro tematickou přílohu týdeníku Květy „Jídla, která zlepšují paměť“ (vyšla 22/2020) mě redakce požádala o celostní pohled v oblasti stravy. A protože je to téma důležité v každém věku, můžete si přečíst originál našeho rozhovoru. 

Podle průzkumu nezdravé jídlo zhoršuje paměť (viz. https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/podle-nove-studie-nezdrave-jidlo-zhorsuje-pamet-a-ovlivnuje-schopnost-ovladat_2002211810_ada) Co Vy Nicole na to?

Zcela souhlasím. Vysoce zpracovaná strava bohatá na cukry a nekvalitní tuky výrazně snižuje kvalitu našeho života včetně zhoršování paměti. Neposkytuje tělu a mozku potřebnou výživu, podporuje v těle chronický zánět, zhoršuje kvalitu trávení a vytváří v těle nerovnováhu na mnoha úrovních. Zhoršuje koncentraci, způsobuje zapomětlivost, roztěkanost. Navíc podporuje deprese a úzkosti.

Jak tedy jíst, abychom svou paměť (resp. obecně činnost mozku) udrželi v kondici – co pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku?

Najdete tisíce článků s žebříčky tzv. brainfood (stravy pro mozek). To všechno ale vnímám jen jako vršek pyramidy podporující naše zdraví. Dlouhodobým základem je střídmá a pestrá strava bohatá na minerály (zejm. hořčík, zinek, selen) a vitamíny (zejm. skupiny B, dále C, D a E) v přirozené podobě. To vše můžeme získat ze správně upravených základních sezónních potravin – zelenina (napařená, kvašená, čerstvé zeleninové šťávy), celé pečlivě rozžvýkané ovoce, kvalitní zdroje bílkovin (maso, vejce, luštěniny) a celé obiloviny (ideálně prokvašené zbavené tzv. antinutričních látek a jednoduše stravitelné) jako skvělý zdroj složených sacharidů a vitamínů skupiny B nezbytných pro činnost nervové soustavy. Pro správný výkon mozku jsou důležité mastné kyseliny omega 3 a 6, které potřebujeme dodávat stravou. Jsou obsažené např. v tučných rybách či lněném semínku. Další výživou pro mozek jsou semínka a ořechy. Pro jejich lepší stravitelnost a získání z nich více populačně nedostatkových minerálů jako je hořčík, vápník a zinek je důležité semínka a ořechy aktivovat (naklíčit) máčením ve vodě.

Co jíst v exponované době, kdy se potřebujeme koncentrovat, po čem sáhnout v době přípravy na zkoušky, v náročném období v práci nebo když máme pocit, že naše paměť selhává? Máme využít potravinové doplňky, nebo může stejnou službu udělat nějaká potravina, mix potravin?

Vyhýbala bych se kávě, čokoládám a jiným stimulantům, které krátkodobě mozek vybudí a pak se naše koncentrace propadne dolů. Vedle pestré stravy, která podporuje naši přirozenou rovnováhu, doporučuji pro podporu paměti a koncentrace chytře používat tzv. adaptogeny. Jsou to přirozené superbyliny, které účinně zvyšují odolnost proti stresu a stimulují mentální i fyzickou výkonnost. V současné psychicky náročné době doporučuji klientům např. schizandru (má mnohem účinnější stimulační účinky než kofein, posiluje koncentraci, navíc odbourává stres oslabující naši imunitu), dále brahmi (zlepšuje paměť, snižuje úzkosti a deprese) či ašvaganda (vedle mentální stimulace má antivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky) nebo ženšen (zlepšuje paměť, soustředění, snižuje stres a únavu).

Co je ještě podle vás důležité pro to, aby nám to „dobře myslelo“?

Vedle eliminace cukru, bílé mouky, polotovarů a udržování správného výše popsaného jídelníčku, doporučuji zařazování protizánětlivých potravin jako kurkuma (v kombinaci s černým pepřem zlepšuje paměť) a zázvor. Dostatek vitamínu C z kvašené zeleniny a citrónové šťávy. Pravidelné trénování mozku, duchaplná a vzdělávací četba, pozitivní myšlení, tvůrčí práce, která nás naplňuje. Pokud nutně potřebujeme sáhnout po výživových doplňcích, pak omega-3 kyseliny, hořčík, selen či gingo biloba (zlepšuje prokrvení mozku), případně quarana (obsahuje kofein, ale jeho účinky působí mnohem déle než u kávy, a navíc bez následného propadu). Dříve než jakékoli doplňky je však dobré řešit příčinu zhoršující paměti.

Jak si Vy udržujete paměť?

Jím stravu, která mi chutná, a přitom podporuje moji fyzickou a psychickou rovnováhu. Vyrábím aktivované tedy klíčené ořechy a semínka, které máčím, abych z nich získala více vstřebatelného zinku (podpora mozku) a hořčíku (zlepšuje paměť a učení se), poté je suším do 42C, aby si zachovaly enzymy a dále je ochucuji guaranou, kurkumou či raw čokoládou z nepražených kakaových bobů, v nichž jsou zachovány všechny jejich živiny pro náš mozek a dobrou náladu.

Cvičím jógu (podporuje koncentraci a uvolnění mysli). Dostatečně spím a mám kvalitní snídani (nejlépe teplou se zeleninou, protizánětlivou a zásadotvornou – inspiraci najdete v knize „Snídaně pro celodenní pohodu“). Přes den šálek zeleného čaje – obsahuje L-thianin, který podporuje koncentraci, a přitom nepřináší propady jako kofein. Zařazuji čerstvé zeleninové šťávy, které doslova aktivují mozek.

Kvalita trávení jako základ zdraví: moderním i celostním (holistickým) pohledem

Obsah obrázku exteriér, tráva, osoba, lavice
Popis byl vytvořen automaticky

Kvalita trávení je vstupní branou k rovnovážnému zdraví, nebo permanentní nemoci. Dnes již neplatí přísloví: Jsi to, co jíš. Nejsme to, co jíme, ale jsme to, co dokážeme strávit.  Pokud není kvalita našeho trávení dostatečná, můžeme jíst všechny superpotraviny světa, ale je otázkou, jak velkou nutriční hodnotu jsme schopni z nich získat.

Pohledem moderní dietetiky:

Správná funkce trávení je základem našeho zdraví a podle posledních výzkumů je i základem duševního zdraví. Proto je důležité náš zažívací systém podporovat a respektovat. A protože mnohé nemoci vznikají právě poruchami trávení, je důležité v první řadě upravit stravu a posílit zažívání. Rok 2020 nám navíc ukázal, jak zcela zásadní je budování přirozeného zdraví a imunity. A díky faktu, že právě tuto oblast v těle můžeme nejlépe ovlivnit naší stravou, je o to jednodušší převést teorii do praxe. O kvalitě stravy, a tedy o naší schopnosti trávit a udržovat přirozenou, zdravou rovnováhu v těle, totiž rozhodujeme každý den.

Schopnost trávit živiny

Na kvalitě zažívacího systému a kvalitě střevního prostředí závisí naše schopnost získat z potravin maximum živin nezbytných pro fungování všech systémů v těle. Tedy vitamíny, minerály a další mikroživiny. Nechci zde zabíhat do zbytečných podrobností, tak jen telegraficky a příkladem, abychom si jen uvědomili řetězec problémů, které následně vyvolávají kaskádu potíží.

Vezměme si příklad v oblasti hormonálního zdraví, které ovlivňuje celý náš život a kvalitu každého dne. Jen velmi zjednodušeně, z pohledu schopnosti trávit živiny jsou pro hormonální rovnováhu zásadní vitamín B12, selen, železo, hořčík, vitamín C. Přitom zhruba 30 % populace má problém se vstřebáváním vitamínu B12. Důvody nevstřebávání mohou být různé, například že se nevytváří vnitřní faktor (produkovaný buňkami žaludeční sliznice), nedostatek kyseliny chlorovodíkové nebo nedostatečnost trávicích enzymů slinivky atd. Kvalita trávení a zdravého střevního prostředí je vedle péče o energetickou oblast jater a ledvin nezbytným základem, pokud chceme řešit hormonální nerovnováhu přírodní cestou.

Zdravé trávení je základem pro prevenci civilizačních onemocnění a prvním, naprosto nezbytným krokem k uzdravení. Teprve potom je vhodné povolat na pomoc byliny a doplňky stravy. Pokud neupravíme vhodným způsobem stravu, je to s použitím příměru, jako bychom špinavou studnu (slabé trávení) čistily (posilovali bylinami), a přitom do ní 3x denně přilévali špinavou vodu (oslabovali nesprávnou stravou). Kvalita trávení jen příkladem ovlivňuje:

Oblast imunity

Snad už každý z dennodenních reklam mlékárenského průmyslu (čímž vůbec nenabádám ke konzumaci nefermentovaných mléčných výrobků) ví, že ve střevě sídlí až 80 % naší imunity. Pokud není střevo v pořádku, hrozí riziko jeho zvýšené propustnosti (tzv. leaky gut) a do krve se dostávají toxiny a molekuly bílkovin, které způsobují zánětlivé prostředí v různých částech těla a vyvolávají autoimunitní problémy. Zdravé střevní prostředí a rovnováha střevního mikrobiomu je předpokladem pro zdravou imunitu.

Psychické zdraví

Pokud nemáme zdravé střevní prostředí, netvoří se nám dostatek serotoninu (tzv. hormonu štěstí a dobré nálady), který je zase prekurzorem (předstupněm) melatoninu, tedy hormonu našeho kvalitního spánku. Není divu, že lidé, které trápí deprese, mají problém i se spánkem.

Zdravé kosti a klouby

Může se to zdát neuvěřitelné, ale zdravé střevní prostředí je mimo jiné také nezbytným předpokladem pro naše zdravé kosti. Nejde jen o to jíst potraviny, ze kterých tělo dobře vstřebává vápník. Aby se vápník dostal tam, kam má, tedy do našich kostí a zubů, potřebuje k tomu splnění množství faktorů – jedním z nich je dostatek vitamínu K2. Tento vitamín vytvářejí střevní bakterie. Tedy pouze za předpokladu, že máme zdravé střevní prostředí. Při nedostatku tohoto vitamínu se vápník ukládá tam, kde nechceme (v měkkých tkáních a cévách), a naopak může vést k vyššímu riziku osteoporózy, ale také diabetu, mozkové mrtvici a srdečnímu infarktu. Kromě vlastní výroby vitamínu K2 střevními bakteriemi je tento vitamín nejvíce obsažen v nattu (fermentované sójové boby), dále pak v kvašené zelenině a v produktech z volně se pasoucích zvířat.

A takto bychom ve výčtu toho, proč je důležitá kvalita trávení a střevního prostředí, mohli pokračovat ještě dlouho. (Odborníkům se zde omlouvám za zjednodušování problematiky). Cílem je pouze ukázat, jak zásadní roli hraje kvalita zažívání v našem celkovém zdraví. Moderní medicína, ač osobně cítím velkou vděčnost a pokoru v situacích, kdy rychle a efektivně zasahuje při záchraně života a zdraví akutního charakteru, příčiny výše jmenovaných chronických problémů ale bohužel řešit neumí. „Léky“ působí pouze na snížení a potlačení symptomů, neřeší ale původní kořen problému a neléčí tedy nemoc jako takovou.

Celostním (holistickým) pohledem:

Tisíciletý systém dietetiky TČM považuje oblast zažívání za naprostý základ a střed našeho zdraví podobně jako moderní západní přístup. Hovoří pouze jiným jazykem. Neřeší kalorie, makroživiny ani mikroživiny ve výživě. Hovoří spíše o dynamice a energetice trávení. Dostatečně silné zažívání je pro ni naše schopnost získat z jídla, které jíme, maximum energie/čchi. Správná funkce a silná oblast zažívání = našeho středu (energetická oblast žaludku, sleziny a slinivky) je zcela zásadní pro transformaci stravy na energii/čchi. Podle TČM, pokud jsou tyto orgány zdravé/energeticky silné, pak lze každou nemoc vyléčit. Čím silnější (energeticky) tyto orgány jsou, tím více energie/čchi jsou schopny ze stravy extrahovat.

Pro naše správné trávení je nezbytné se stravovat tak, abychom trávení posilovali. Síla trávení není měřitelná v nějakých jednotkách, přesto její energii můžete cítit vnímáním svého těla – buďto bezproblémovým fungováním a zdravou, vitální silou těla nebo nepříjemnými projevy, které se dříve či později projeví jak na fyzickém zdraví, tak v emoční oblasti a naší psychice celkově.

Podle TČM se oslabení orgánů středu neprojevuje jen výše zmíněnými chronickými problémy. Oslabení energetického okruhu sleziny má i jiné projevy – chutě na sladké, vznik celulitidy, ukládání tukových polštářů v oblasti hýždí, boků a stehen, pokles orgánů, vznik „polštářků“ na zádech v okolí podprsenky, nedostatečné prokrvování a studené končetiny, dále brnění končetin a emoční zranitelnost. Nejvíce tuto oblast oslabuje přemíra duševní práce, neustálé přemítání myšlenek a přehnaná starostlivost. Pokud permanentní přemýšlení, rozebírání skutečností a vymýšlení scénářů (většinou v noci) přerůstá určitou mez, oslabuje energetickou oblast sleziny a problém se tedy dostává do kruhu.

Podobně ájurvédská medicína hovoří o tzv. agní (zažívacím ohni), který je obrazně v žaludku a jeho síla je základní podmínkou našeho celkového zdraví. Kvalita trávení je vstupní branou k rovnovážnému zdraví, nebo permanentní nemoci.

Pohledem Hippokrata

Jeho pohled byl stejný jako má moderní dietetika na základě výzkumů: Naše zdraví začíná ve střevech. Jídlo bychom měli používat jako náš každodenní lék.

Vyzkoušela jsem mnoho přístupů. Nejsem zastánce toho nebo onoho směru. Každý potřebujeme malinko něco jiného, a co svědčí jednomu, může být zhoršením zdravotních problémů pro druhého. Co však potřebujeme všichni, je zdravé zažívání – střed našeho těla jako základ pro všechny další systémy v těle. U snídaně je pro zvýšení kvality trávení obzvlášť důležitá:

• lehká stravitelnost,

• tepelná úprava,

• podpora zdravého střevního prostředí a úprava potravin tak, abychom v nich snížili množství tzv. antinutričních látek (fytátů a blokátorů enzymů), které oslabují náš organismus tím, že snižují nutriční hodnotu některých živin.

Převzato z knihy „Snídaně pro celodenní pohodu“ https://ziveorechy.cz/produkt/kucharka-snidane-pro-celodenni-pohodu-predprodej-knihy/

Jak podpořit zdravé zažívání přirozenou cestou? Respektujte své tělo a zařaďte do stravování těchto 6 pravidel.

Zdravé zažívání je nezbytným základem pro celkové zdraví. Jestliže ho zatěžujeme nevhodnou stravou nebo oslabujeme nevhodnou úpravou potravin, pak je kořenovým problémem většiny nemocí od trávicích počínaje, přes potravinové alergie, zánětlivé onemocnění, kožní problémy, hormonální poruchy až po deprese a neurologické problémy. Strava a její úprava ovlivňuje naše zdraví z 80 %. Co tedy můžeme pro naše zdravé zažívání udělat a jak posílit schopnost trávit?

Poruchy trávení postihují během života 30 – 60 % lidí. Patří sem „banální“ symptomy jako reflux (pálení žáhy), pocity těžkosti, nadýmání až po onemocnění trávicího systému jako celiakie, syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba a dále onemocnění jater a žlučníku. Objevují se ale i problémy, které nesouvisí přímo s trávicím traktem – chronická únava, deprese, úzkosti, migrény, bolesti kloubů a svalů, ad. Tyto všechny mohou ale nemusí souviset s poruchami střeva.

Na kvalitě zažívacího systému a kvalitě střevního prostředí závisí naše schopnost získat z potravin maximum živin nezbytných pro fungování všech systémů v těle. Pohled tradiční čínské dietetiky je stejný. Podle ní je správná funkce a silná oblast zažívání = našeho středu (energetické oblasti žaludku, sleziny a slinivky) zcela zásadní pro transformaci stravy na energii/čchi. Podobně ayurvédská medicína hovoří o Agní (zažívacím ohni), který sídlí v žaludku a je základní podmínkou zdraví.

Co poškozuje naše zažívání:

  • Nadbytek cukru
  • Nadbytečné užívání antibiotik
  • Procesované potraviny
  • Jídlo na noc
  • Stres

Jak podpořit naše zažívání celostním pohledem:

  1. Teplo

Teplé potraviny a teplé tekutiny, hrají zásadní roli v oblasti podpory zažívání. Přirozené teplo v našem středu usnadňuje proces trávení a odstraňuje problémy s bolestmi břicha. Vůbec nejdůležitější je teplé jídlo ráno. Snídaně by měla být teplá, abychom zahřáli střed svého těla a rozproudili v něm energii. Střed je základ, stěžejní bod, který plní všechny funkce trávení a látkové výměny. Slovy tradiční čínské medicíny je doslova dobré „roztopit“ oheň našeho zažívání, abychom mohli dostatečně dobře trávit veškeré jídlo, které sníme pak v průběhu dne. Jen dostatečně „silným“ zažíváním získáme z potravy všechny živiny. Připravuji kuchařku Harmonizační snídaně pro zdravé zažívání, můžete si ji objednat v předprodeji. Pošlete mi email.

Teplá snídaně má vliv nejen na zažívací problémy ale i na náš psychický stav. Člověk se cítí mnohem vitálnější. Rychleji regenerujeme a lépe zvládáme stres. Vše samozřejmě záleží na individuální kondici a aktuálním podmínkám.

  1. Kvalitní strava

Jezte kvalitní přirozené potraviny. Vybírejte si prvopotraviny bez jakýchkoli příměsí a dalších ochucovadel. Zbavte se stereotypů. Jezte střídmě a pestře.

  1. Kousání a proslinění

Dostatečně žvýkejte, a i když si dopřejete smoothie, nepřeskočte tuto důležitou fázi zažívání a každý lok důkladně prosliňte. Ve slinách obsažené enzymy amylázy rozkládají složité cukry na jednoduší a potravu „předtráví“, ulehčíme tak dalším trávicím orgánům. Představte si, jak dlouho by vám trvalo přežvýkat kapustu, kterou jste právě rozmixovali nebo pochroupat mrkev, kterou jste si právě odšťavnili. Je jedno, jestli si počítáte počet přežvýknutí a hledáte to správné číslo, jezte vědomě.

  1. Konec uždibování mezi jídly

Dejte svému zažívání pauzu pro regeneraci. Neumřete hlady, pokud nebudete každé dvě hodiny jíst ani se nezpomalí váš metabolismus. Pro tělo je zatěžující, když pro každý kousek musí spustit celý „orchestr“ svého systému pro jeho strávení. Pokud je trávení přetěžováno neustálým přísunem potravy, nemá čas na regeneraci, nemůže ani nic strávit dokonale. Dopřejte si promyšlené vyvážené hlavní jídlo, které vás dostatečně zasytí a nechytají vás po nich žádné chutě, ať už sladkým, nebo slaným směrem.

  1. Kvašené produkty

Zařazujte kvašené potraviny, které podporují proces trávení a jsou důležité pro zdravé střevní prostředí. Zde jsou: kvašená zelenina a rychlé kvašení tzv. pickles recept zde, miso pasta, tempeh, kváskový chleba, kozí (mléčná bílkovina kasein je jemnější než u kravského mléka) zakysané výrobky, pokud není intolerance. Lžíce pickles je vhodné jíst ke každému jídlu, neboť díky obsažené mikroflóře podporuje naše střevní zdraví. Kromě toho obsahuje vitamíny, zejména vitamín C, minerály a enzymy podporující zažívání.

  1. Dostatek vlákniny

Zařaďte dostatek vlákniny. Má zásadní význam především pro zdravé střevní prostředí. Podle průzkumů lidé průměrně konzumují kolem 16g vlákniny denně, přičemž denní doporučené množství je dvojnásobné. U dospělého člověka je to 25 – 35 g vlákniny denně. Je obsažena v celozrnném pečivu, luštěninách, zelenině, ovoci, ořechách a semínkách.

Další přírodní podpora: lékořice (není vhodná při vysokém krevním tlaku), kurkuma, rozmarýn, černucha, oregano, kopr, fenykl, kmín a mnohé další dle individuální a aktuální kondice.

Pokud potřebujete řešit konkrétní chronický problém nebo pomoci udělat změny v celkovém přístupu, objednejte se na konzultaci.

 

Pickles – léčivý doplněk stravy + recepty.

Vaše tělo vás bude milovat. Kvašená zelenina regeneruje střevo, zlepšuje trávení, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu a pomáhá nám udržet acidobazickou rovnováhu. Mléčně kvašená zelenina je vynikajícím výživovým doplňkem a měli bychom ji jíst denně, alespoň lžíci ke každému hlavnímu jídlu nebo jako součást salátu. Poradím vám vychytávky:-)

Kvašená zelenina snadno a rychle i v paneláku.

Tzv. pickles, rychle kvašenou zeleninu jakéhokoli druhu, si můžeme snadno a rychle udělat doma i v malém bytě. Tady jsou jednoduché recepty na blahodárné doplňky jídla plné pro nás přátelských bakteríí.

Pickles snadno a rychle

KLASICKÉ KYSANÉ ZELÍ:

Suroviny:

1kg zelí červené/bílé (můžeme doplnit mrkví, cibulí, řepou, trochou čerstvého křenu apod.)
1 lžička kmínu (dle chuti)
1 lžička soli

Postup:
1. Zelí a případně další zeleninu nakrouháme najemno. Mrkev nastrouháme nahrubo.
2. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře propracováváme rukama, aby se porušila buněčná struktura a uvolnila šťáva. Potom ji začneme pěchovat do sklenice/nádoby. Pokud nemáte kvašák nebo sklenici s pružinou, tak zeleninu v nádobě musíte zatížit talířkem, kamenem či sklenicí s vodou tak, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Zakryjte víčkem a dejte pod sklenici talířek pro případný únik šťávy.
3. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Zeleninu hned konzumujeme nebo skladujeme v ledničce cca 3 měsíce.

VODNÍ PICKLES:

Suroviny:

5-7 dílů vody : 1 díl ume octa (koupíte v prodejně zdravé výživy)

Zeleninu – např. půlené ředkvičky, růžičky květáku, špalíčky daikonu nebo malé cibulky

Postup:

1. Převaříme vodu a po 5min přidáme ume ocet v poměru 1:5-7; vychladíme na 45C (prst by nás měl stále ještě pálit).
2. Zeleninu pečlivě a natěsno naskládáme do sklenice (vyplňujeme každý prostor sklenice:-) a zalijeme připraveným teplým nálevem. Zelenina musí být zcela zatopená (buďte pečliví, pokud vám nějaké kousky vyplavou, dílo se pokazí a splesniví), můžeme zatížit kamínkem nebo pružinou; sklenici zašroubujeme.
3. Necháme na kuchyňské lince 3-5 dní fermentovat. Pak můžeme hned konzumovat nebo uskladnit v chladničce.
4. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Zeleninu hned konzumujeme nebo skladujeme v ledničce.

Zmrzlina z červené řepy

Jestli patříte mezi ty, kteří si na jídle rádi pochutnají a přitom současně přemýšlejí co jejich tělu i mysli prospívá, tak tahle “zmrzlina” vám přijde vhod.  Její parametry se ani zdaleka neblíží těm běžně prodávaným na trhu – plným cukru, mléka a barviv. Přinese vám energii, dobrou náladu a jasnou mysl. Bez cukru, mléka a lepku.

Tato skvělá zdravá “zmrzlina” obsahuje superpotraviny jako je avokádo a nepražené raw kakao (nazývané “pokrm bohů”); je doslova nutričně nabitá vitamíny, minerály a fytochemickými látkami, které poznáte už jejich zabarvením:-) 

Tahle pochoutka vám navíc pokryje čtvrtinu denního příjmu hořčíku a třetinu denního doporučeného množství vlákniny. Vyšší obsah tuku pochází z avokáda, nicméně ze dvou třetin jde o nenasycené tuky a celkový kalorický příjem ve výši 250 kcal si může dovolit každý:-)

Takže s chutí do toho, za 5min je hotovo.

Ingredience: (2 porce)

1 měkké avokádo

2 mražené banány

75g mražených lesních borůvek (nenechte se oklamat kanadskými borůvkami, které nemají ani zdaleka takové zdraví prospěšné látky jako borůvky lesní)

45g čerstvé červené řepy

2 polévkové lžíce nepraženého kakaového prášku

Postup:

  1. Vydlabeme dužinu avokáda a řepu pokrájíme na kostky.
  2. Pokud jste vlastníky opravdu výkonného mixéru, můžete všechny ingredince směle vložit do mixovací nádoby a nechat mixér za vysoké hlučnosti pracovat. V opačném případě doporučuji nejdříve prohnat řepu elektrickým sekáčkem a banány nechat trochu “povolit”. Pak vše společně mixovat. Pokud by i přesto mixér protestoval, pomozte mu trochou mandlového nebo kokosového mléka:-)
  3. A pak už jen nazdobte mátou a nechejte si tento osvěžující desert rozplývat na jazyku:-)

Díky použití mražených banánů, které jsou mnohem více sladší než ty syrové, už nemusíme sahat po dalších sladidlech a vychutnat si přirozenou chuť této ovocno-zeleninové kombinace. Pokud byste ale přece jen potřebovali více sladké chuti, stačí přidat javorový sirup či xylitol (březový cukr).

A proč je dobré nechat zmrzlinu i přes horké počasí alespoň trochu zteplat?

V létě máme přirozenou potřebu osvěžujících potravin. Měli bychom být ale opatrní s přemírou studených a ledových potravin a stejně tak nápojů.  Z pohledu tradiční čínské medicíny studené potraviny příliš rychle ochlazují, pronikají hlouběji do těla a oslabují energii trávicího traktu. Díky tomu pak tělo musí dodat více energie (čchi), čímž dochází k jeho oslabování a dlouhodobě k vyčerpávání.

Očekávaného osvěžení se nám dostane stejně, neboť z termického hlediska mají banány na naše tělo ochlazující účinek a borůvky osvěžující účinek.

Přeji vám krásné gurmánské léto:-)

 

Emoce v područí naší stravy

Věděli jste, že strava ovlivňuje nejen naše fyzické a mentální zdraví ale také naše emoce? Že po snězení určitého druhu stravy, různé její kombinace nebo jen odlišné formy úpravy jídla se můžeme cítit uvolněně a harmonicky nebo naopak staženě a odevzdaně či podráženě někdy až, lidově řečeno, jako chvíli před výbuchem? Jela jsem v tom taky!

Rub a líc jedné mince

Naše strava ovlivňuje většinu fyzických pochodů v našem těle. Ruku v ruce však řídí i směr našich emocí, celkový přístup k životu a způsob našeho myšlení. Většina dietologických doporučení se dnes orientuje na hlavní cíl, který je pro mnohé prioritní, totiž jak zhubnout a jak si váhu udržet. Hlídání sacharidů, tuků a bílkovin nebo ještě moderněji: minimum sacharidů, hodně “zdravých” tuků a bílkovin.

Jenže za každou “srandu” se platí.

Pokud budeme jíst především živočišný zdroj bílkovin, který je mnohem náročněji stravitelný, budeme více unavení, ledviny a játra, jako naše hlavní detoxikační orgány, jsou výrazně zatěžovány. Podle východní filosofie má každý orgán v našem těle mnoho funkcí jak po fyzické tak psychické stránce. Pokud je energetický okruh jater oslabován, rychle se projeví i na psychické úrovni a ovládá naše emoce jiným směrem než bychom si mnohdy přáli. Jak to mám já?

 

Dnes si dokážu poskládat jídelníček, jeho strukturu a vhodný způsob úpravy tak, aby pro mě působil harmonicky a celostně jak na fyzické tak psychické úrovni. Vždycky tomu tak ale nebylo.

Geneticky mírně inklinuji spíše k metabolickému typu upřednostňující dostatek bílkovin ve stravě. Když si k tomu připočítám ještě další náročné situace, kterými jsem “musela” v minulosti projít, abych všechno zvládla, finálně jsem jela na stravě s velkým podílem bílkovin umožňující vysoký fyzický i psychický výkon. Tento způsob života mi v té době pomáhal “přežít” a vše zvládnout. Nicméně, ne dlouhodobě.

V tomto ohledu nevyvážený jídelníček vedle, tehdy potřebné, výrazně yangové energie s sebou ale přinášel také, řečí tradiční čínské medicíny, určitou formu  “stažení ” a neprůchodnost v energetické oblasti jater. Toto “stažení” se však projevuje také v emoční oblasti – smutkem, rigiditou, depresí, pochybovačností, netolerancí, vzdycháním či plačtivostí. K tomu se přidala nepravidelnost cyklu, bolestivost a PMS. Narušení tohoto energetického okruhu se však u některých lidí může projevovat i naopak přílišnou “průchodností”, což se projevuje nervozitou, podrážděností, vzteklostí, bolestí hlavy a chování podobné tlakovému hrnci:-)

Zařadila jsem neutrál

Nastudovala jsem velké množství knih a dietetických přístupů od nejmodernějších po ty tisícileté, tradiční, a světe div se, stále pravdivé a funkční. Naučila jsem se jak kombinovat a připravovat jídlo tak, aby pracovalo v můj prospěch. Ušla jsem dlouhý kus cesty a naučila se také množství technik jak změnit podvědomé chování a jak změnit emocionální přístup ve vnímání prožitého. Mohu to naučit i vás. Pokud jste se v některých emocích našli a chcete si začít život více užívat, mohu vám pomoci, vím totiž o čem mluvím:-)

Jak si dopřát sladké, posílit nervy a zvýšit serotonin. Mám pro vás holistický recept.

Pokud máte chuť na něco sladkého, nemá smysl se snažit tyto chutě potlačit či něčím zahnat. Tělo nám jasně říká, že potřebuje něco sladkého. Neříká nám, ale chci čokoládu či sladkou tyčinku, říká potřebuji sladkou chuť. Znamená to, že někde jsme udělali v našem stravování chybu. Z pohledu tradiční čínské medicíny je tato sladká chuť spojena s energetickým okruhem sleziny a zažívání. Kromě chutě na sladké se nedostatečná “výživa“ a přetěžování tohoto okruhu projevuje také únavou, nedostatkem energie, zpomalením metabolismu a přejídáním.

Poradím Vám jak na to.

Tento recept není jen obyčejným receptem na sladkou svačinu bez cukru, ale je posilujícím a ozdravným. Kromě sladké chuti vás totiž tělo bude milovat. Pojďme se podívat co nám vše přinese:

  1. Ač se to na první pohled nezdá, uspokojíte své sladké chutě a budete mít příjemný pocit v bříšku.
  2. Díky kuzu, škrobu používaného v tradiční čínské medicíně nejen z terapeutických důvodů, posílíte váš nervový systém; zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu.
  3. Kuzu snižuje překyselení žaludku, podporuje detoxikaci a posiluje imunitní systém.
  4. Posiluje okruh našeho zažívání, pomáhá při střevních potížích.

 

Budeme potřebovat:

1 jablko nebo hrušku

Špetka soli

1 lžička Kuzu – koupíte v prodejně zdravé výživy

0,2l jablečného moštu nebo odšťaveného jablka (milovníci rychlých řešení mohou použít jablečný koncentrát)

  1. ovoce nakrájíme na kostky a se špetkou soli krátce povaříme v moštu/jablečné šťávě 5 min
  2. ve skleničce s troškou studené vody si rozmícháme kuzu a za stálého míchání ho přilijeme do našeho kompotu a ještě 1-2min vaříme
  3. Jíme ho nejlépe čerstvý a teplý ale můžeme si ho zabalit také s sebou jako zdravou svačinku mimo domov.

Povrch tohoto léčivého kompotu si můžeme ozdobit čerstvým sezonním ovocem a přidat tak našemu pokrmu potřebné enzymy. Já jsem na fotce použila plátky manga a nastrouhala hoblinky 90% čokolády jako zdroje nejen hořčíku. Přeji vám dobrou chuť.