Blog

Strava a emoce

Věděli jste, že strava ovlivňuje nejen naše fyzické a mentální zdraví ale také naše emoce? Že po snězení určitého druhu stravy, různé její kombinace nebo jen odlišné formy úpravy jídla se můžeme cítit uvolněně a harmonicky nebo naopak staženě a odevzdaně či podráženě někdy až, lidově řečeno, jako chvíli před výbuchem? Jela jsem v tom taky!

Rub a líc jedné mince

Naše strava ovlivňuje většinu fyzických pochodů v našem těle. Ruku v ruce však řídí i směr našich emocí, celkový přístup k životu a způsob našeho myšlení. Většina dietologických doporučení se dnes orientuje na hlavní cíl, který je pro mnohé prioritní, totiž jak zhubnout a jak si váhu udržet. Hlídání sacharidů, tuků a bílkovin nebo ještě moderněji: minimum sacharidů, hodně „zdravých“ tuků a bílkovin.

Jenže za každou „srandu“ se platí.

Pokud budeme jíst především živočišný zdroj bílkovin, který je mnohem náročněji stravitelný, budeme více unavení, ledviny a játra, jako naše hlavní detoxikační orgány, jsou výrazně zatěžovány. Podle východní filosofie má každý orgán v našem těle mnoho funkcí jak po fyzické tak psychické stránce. Pokud je energetický okruh jater oslabován, rychle se projeví i na psychické úrovni a ovládá naše emoce jiným směrem než bychom si mnohdy přáli. Jak to mám já?

Dnes si dokážu poskládat jídelníček, jeho strukturu a vhodný způsob úpravy tak, aby pro mě působil harmonicky a celostně jak na fyzické tak psychické úrovni. Vždycky tomu tak ale nebylo.

Geneticky mírně inklinuji spíše k metabolickému typu upřednostňující dostatek bílkovin ve stravě. Když si k tomu připočítám ještě další náročné situace, kterými jsem „musela“ v minulosti projít, abych všechno zvládla, finálně jsem jela na stravě s velkým podílem bílkovin umožňující vysoký fyzický i psychický výkon. Tento způsob života mi v té době pomáhal „přežít“ a vše zvládnout. Nicméně, ne dlouhodobě.

V tomto ohledu nevyvážený jídelníček vedle, tehdy potřebné, výrazně yangové energie s sebou ale přinášel také, řečí tradiční čínské medicíny, určitou formu  „stažení “ a neprůchodnost v energetické oblasti jater. Toto „stažení“ se však projevuje také v emoční oblasti – smutkem, rigiditou, depresí, pochybovačností, netolerancí, vzdycháním či plačtivostí. K tomu se přidala nepravidelnost cyklu, bolestivost a PMS. Narušení tohoto energetického okruhu se však u některých lidí může projevovat i naopak přílišnou „průchodností“, což se projevuje nervozitou, podrážděností, vzteklostí, bolestí hlavy a chování podobné tlakovému hrnci:-)

Zařadila jsem neutrál

Nastudovala jsem velké množství knih a dietetických přístupů od nejmodernějších po ty tisícileté, tradiční, a světe div se, stále pravdivé a funkční. Naučila jsem se jak kombinovat a připravovat jídlo tak, aby pracovalo v můj prospěch. Ušla jsem dlouhý kus cesty a naučila se také množství technik jak změnit podvědomé chování a jak změnit emocionální přístup ve vnímání prožitého. Mohu to naučit i vás. Pokud jste se v některých emocích našli a chcete si začít život více užívat, mohu vám pomoci, vím totiž o čem mluvím:-)

Jak si dopřát sladké, posílit nervy a zvýšit serotonin. Mám pro vás holistický recept.

Pokud máte chuť na něco sladkého, nemá smysl se snažit tyto chutě potlačit či něčím zahnat. Tělo nám jasně říká, že potřebuje něco sladkého. Neříká nám, ale chci čokoládu či sladkou tyčinku, říká potřebuji sladkou chuť. Znamená to, že někde jsme udělali v našem stravování chybu. Z pohledu tradiční čínské medicíny je tato sladká chuť spojena s energetickým okruhem sleziny a zažívání. Kromě chutě na sladké se nedostatečná “výživa“ a přetěžování tohoto okruhu projevuje také únavou, nedostatkem energie, zpomalením metabolismu a přejídáním.

Poradím Vám jak na to.

Tento recept není jen obyčejným receptem na sladkou svačinu bez cukru, ale je posilujícím a ozdravným. Kromě sladké chuti vás totiž tělo bude milovat. Pojďme se podívat co nám vše přinese:

  1. Ač se to na první pohled nezdá, uspokojíte své sladké chutě a budete mít příjemný pocit v bříšku.
  2. Díky kuzu, škrobu používaného v tradiční čínské medicíně nejen z terapeutických důvodů, posílíte váš nervový systém; zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu.
  3. Kuzu snižuje překyselení žaludku, podporuje detoxikaci a posiluje imunitní systém.
  4. Posiluje okruh našeho zažívání, pomáhá při střevních potížích.

Dalším receptem s léčivým kuzu je Léčivý vaječný koňak bez mléka a cukru

 

Budeme potřebovat:

1 jablko nebo hrušku

Špetka soli

1 lžička Kuzu – koupíte v prodejně zdravé výživy

0,2l jablečného moštu nebo odšťaveného jablka (milovníci rychlých řešení mohou použít jablečný koncentrát)

  1. ovoce nakrájíme na kostky a se špetkou soli krátce povaříme v moštu/jablečné šťávě 5 min
  2. ve skleničce s troškou studené vody si rozmícháme kuzu a za stálého míchání ho přilijeme do našeho kompotu a ještě 1-2min vaříme
  3. Jíme ho nejlépe čerstvý a teplý ale můžeme si ho zabalit také s sebou jako zdravou svačinku mimo domov.

Povrch tohoto léčivého kompotu si můžeme ozdobit čerstvým sezonním ovocem a přidat tak našemu pokrmu potřebné enzymy. Já jsem na fotce použila plátky manga a nastrouhala hoblinky 90% čokolády jako zdroje nejen hořčíku. Přeji vám dobrou chuť.

Je „zdravá snídaně“ opravdu zdravá?

Myslíte si, že co je zdravé pro jednoho, je zákonitě zdravé i pro druhého? Co když jsou některé rádoby zdravé potraviny jen marketingovým nástrojem k vydělávání peněz? Tušili jste, že náhradní sladidla vám mohou uškodit ještě více než cukr?

Cereálie s jogurtem nejsou pro každého

Snídaňové cereálie jsou díky reklamám s obrovskými rozpočty zažité jako tzv. „zdravé snídaně“. Spotřebitelé masírování reklamou pak mají pocit, že svému tělu dávají to nejlepší a to stejné „dopřávají“ svým dětem. Pravdou však je, že tyto směsi jsou většinou plné cukru, přemírou lepku a ne vždy vhodných tuků, někdy také doplněné o chemické vitamíny a minerály.

Celozrnné cereálie jsou také vhodné pouze pro osoby, které netrpí na různé střevní nemoci. Při výběru buďte opatrní, ať tedy nesáhnete pouze po přeslazené pochoutce, kterých jsou na obchodních pultech stovky. Upřednostněte přirozeně sladké chutě. Ty najdete v sušeném či krátce podušeném čerstvém ovoci nebo obilných sirupech. Vlivem všudypřítomného stresu a rychlosti stylu života má většina z nás zažívání oslabené a k snídani by pak bylo vhodnější takové jídlo, které naše zažívání zahřeje, aby mohlo celý den dobře pracovat a navíc naše tělo ještě „vyživit“ a nemusí to být zrovna obilná kaše – záleží na tom jaký jsme typ a co je pro nás tím vhodným „palivem“.

 

Jáhlová kaše
Jáhlová kaše

 

Bílý jogurt z kravského mléka obsahuje kromě tzv. plnohodnotných bílkovin také živočišné kultury, které jsou pro náš organismus nepostradatelné. Ovšem právě zmíněné bílkoviny nemusí být vhodné pro každého. Ne každý člověk může tento druh bílkovin bez problému strávit. Jako vhodná varianta pro tyto případy poslouží výrobky z ovčího a kozího mléka, na kterých si můžete pochutnat během horkých letních dnů. Alternativou mohou být i jogurty z rostlinných zdrojů. V zimě, zvláště k snídani bychom měli být, alespoň co se týče jeho množství, všichni opatrnější.

Jaká snídaně je pro vás ta správná?

Ta, která vás pozitivně nakopne, dobře a snadno se stráví, dodá spoustu energie a potřebné živiny, a vy se tak budete cítit dobře mentálně i fyzicky. Abyste takovou snídani našli, musíte mít široké znalosti o zdravé výživě, nebo si můžete nechat poradit od člověka, který se věnuje celostnímu výživovému poradenství. V neposlední řadě je potřeba naslouchat svému tělu.

Také jste dostali chuť na čerstvě uvařenou obilnou kaši s podušeným ovocem a lžící jogurtu? Tak hurá na ni!

Chcete začít zdravě jíst, ale nevíte, jak na to? Kontaktujte mě, společně to zvládneme.

Jednoduchý kváskový celozrnný žitný chléb

I když na internetu najdete množství receptů na kváskový žitný chléb, klienti se mě často ptají jaký chléb se jí u nás doma. Tento recept na 100% žitný kváskový chléb prostě miluji pro jeho jednoduchost a „eleganci“:
žádné zdlouhavé hnětení těsta žádný další plech v troubě pro odpařování vody v pátek večer zamíchám, ráno přimíchám a sobotní čerstvý chléb je odpoledne na stole😊

Ze začátku jsem dětem chleba připravovala napůl z žitné a špaldové mouky, postupně špaldy ubírala a dnes pečeme pouze žitný. Nicméně chléb u nás není „denním chlebem“.

A co mi to přinese z pohledu výživy? Už jen zase samá pozitiva:

  1. Chléb je 100% žitný celozrnný, tzn. má podstatně nižší glykemický index (rychlost zvýšení krevního cukru) ve srovnání s chlebem z klasické bílé pšenice. Navíc nebudete cítit vlčí mlhu😊
  2. Žito má nejméně agresivní formu lepku ze všech lepkových obilovin, což je navíc umocněno ještě procesem dlouhodobého kvašení mouky.
  3. Vysoké zastoupení vlákniny. Denně bychom měli sníst 25-35g vlákniny.
  4. Kváskové pečivo má na rozdíl od běžného pečiva zásadotvorný dopad.

Kde seženu kvásek?

V kterémkoli pekařství, kde si jste jisti, že kvásek neobsahuje žádné umělé příměsi, jde pouze o žitnou mouku a vodu. Já si ráda vyzvedávám čerstvý kvásek v Antonínově pekařství. Poklábosím s pekařem; motá tam housky hned vedle pultu, kvásek vám s láskou dají zdarma a tak si tam ještě kupuji symbolické kafe za dvacku (není to káva ale příspěvek na charitu), čímž je zachována universální rovnováha.
Nebo máte hrdě vlastní kvásek, způsob výroby vlastního kvásku je velmi jednoduchý.

Suroviny na výsledný 500g bochník:

325g celozrnné žitné mouky (nejlépe v Bio kvalitě)
370ml vody
1 lžíce kvásku
1,5 lžičky soli
2 lžíce podle chuti např. kmínu, semínek (slunečnicových, lněných, dýňových, sezamových, konopných či černuchy)

Postup:

I.fáze: Večer si ve sklenici rozmícháme 370ml mírně teplé vody a 1 lžíci kvásku, vznikne nám něco jako špinavá voda:-) Tu dobře v míse zamícháme se  200g celozrnné žitné mouky. Dobře prohněteme, aby se nám těsto dostatečně provzdušnilo a díky tomu dobře kvasilo. Těsto necháme v teple (stačí na kuchyňské desce) 12h kvasit zakryté hlubokým talířem.

Ráno, po 12h kvašení je těsto kypré a mírné řídké.

II.fáze: K takto zkvašenému těstu přimícháme 125g žitné mouky a 1,5 lžičky soli. Přesuneme těsto do olivovým olejem vytřené a moukou vysypané bochníkové formy či pečícího hrnce, posypeme povrch těsta semínky a necháme zakryté poklicí nebo alobalem 5-6h kvasit na teplém místě. V případě, že nemáte pečící hrnec s poklicí a použijete k zakrytí alobal, je dobré potřít alobal zespodu olejem, aby se vám kynoucí těsto k alobalu nepřilepilo, záleží na velikosti formy.

III.fáze: Formu s těstem zakrytou poklicí či alobalem vložíme do studené trouby a pečeme 45min na 250 ̊C. Dalších 15min dopečeme bez alobalu na 200 ̊C. Záleží však na typu trouby, časy berte jako orientační:-)